Kesho? Depends !

Er zijn een aantal woorden in Kenya die dagelijks gebruikt worden. De voornaamste is Kesho. (net als in Arabsche landen ”inshallah”)

Veel gebeurt (of juist niet!) kesho. Dat gaat van koekjes bakken, tot leningen terugbetalen, tot iets vinden.

Een anders beangrijk woord : depends (hangt ervan af).

Als je een matras wil kopen ? Depends on the size of the bed. It can be ANY. Hoezo 2m op 80cm standaard ? Welnee, je kan ook 1.86 bestellen op 0.87. Of 2,35 op 0.60. De grootte van het bed hangt af van het hout dat je vindt om je bed te (laten) maken.

Hoeveel cement heb je nodig om je huis af te werken ? Depends. De maat en vorm van de stenen.
De stenen zijn dan weer afhankelijk van de zagerij die ze uit het koraal zaagt.

Het laten maken van schoolbanken hangt af van de grote van de klas en de dikte en lengte van de palmboom die je koopt daarvoor.

Zelfs de bus (of matatu) nemen is affhankelijk van het tijdstip van de dag , maand en het aantal passagiers. Een ritje naar Mombasa kan 100 zijn tijdens verkeersluwte en oplopen tot 300 tijdens feestdagen.

Waar ‘bij ons’ alles gestandariseerd is om zo efficient mogelijk te werken (en verkopen) komt er hier nogal wat onderhandelen en afwachten aan te pas. Als je dat doet als blanke is iets gemiddeld 150 tot 300% duurder.

De dierenarts is terug gekomen om de hechtingen te verwijderen. Ndurya en Inge moesten Muffin in bedwang houden, zelfs nadat ze verdoofd was. Feddah moest ook met 2 vastgehouden worden maar hoefde niet verdoofd te worden en jammerde alleen maar, zonder zich te verzetten verder. Ze is weer mee naar Konjora.

Waarom wordt Kenya in ijltempo ontbost ? Door grote werkloosheid. Mensen hebben geen geld voor een gascooker en koken dus op gesprokkeld hout. Als je geen job hebt zoek je bomen en nadat je er houtskool van gemaakt heb verkoop je dat. Er zijn een aantal firma’s nu waar ‘eco-charcoal’ gemaakt wordt : van restafval. Gisteren heb ik een zak laten leveren van 25kg. Kost 750 Kes. (ongeveer 6,50 €) terwijl ‘’a big sack” (bigger than this one, de zak die ik kocht) uit het bos 350 kost. Aleen weet je van tevoren niet van welke boomsoort je zak van 350 kes gemaakt is. Het kan gebeuren dat deze zak in 1 week leeg is, misschien 2, misschien 3.

Van ‘mijn’ ecozak wordt gezegd dat je er een maand van kan koken, maar………… wie heeft 750Kes

Gelukkig is het eindelijk gelukt, tijdens het hoogste tij van de maand,om de tanker die gestrand was sinds 20 juni los te trekken. OEF. De stinkzal met zijn rook van crued oil snachts verpest ook het zicht op ‘mijn’ oceaan niet meer. ‘k Liet het weten aan de eigenaar per sms en hij antwoordde

‘ That’s Dutch salvage’.

Ik kon het niet laten om terug te sturen

‘’it ain’t much if it ain’t Dutch’.

Niiks meer gehoord..maybe kesho

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s